Gastrik Bypass, Roux-en-Y Ameliyatı

Gastrik Bypass, Roux-en-Y ameliyatı nedir?

Meme Küçültme Ameliyatının Faydaları, Riskleri, İyileşme, Yaş Sınırı

Gastrik Bypass - Roux-en-Y ameliyatı nedir?

Gastrik bypass, midenizin ve ince bağırsağınızın yediğiniz gıdayı işleme biçimini değiştirerek kilo vermenize yardımcı olan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra mideniz daha küçük olacaktır. Daha az yiyecekle kendinizi tok hissedeceksiniz.

Gastrik Bypass, cerrahi bir kilo verme yöntemidir. Bu yöntem ameliyathane ortamında genel anestezi ile yapılır. Ameliyat öncesinde en az 8 saatlik açlık gerekmektedir. Operasyondan bir gün önce kanın pıhtılaşmasını önlemek için yeterli dozda kan sulandırıcı ilaçlar verilir.

Hastaya anestezi uygulandıktan sonra idrar sondası yerleştirilir. Gastrik Bypass ameliyatı “kapalı” denilen laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. 30 cm'lik bir aparat yardımıyla Karın içine kamera yerleştirilerek 5 ila 10 mm uzunluğunda cilt kesileri yapılır. Daha sonra karın içerisine kurşun kalemden ince uzun çubuklar yerleştirilir. Bu çubuklar ve zımbalar yardımıyla normal midenin yemek borusundan sonraki kısmında 6 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğinde bir mide cebi oluşturulur.

Sindirimi azaltmak için ince bağırsak, Treitz adı verilen bölümün 200 cm ilerisindeki mide poşuyla birleştirilir. Yeni mide cebi ile bağırsak arasında oluşan dikişlerin sağlamlığını görmek için anestezi uzmanı mideyi sızıntı testi adı verilen mavi boyalı bir sıvı ile test eder. Bu test bazen havayla, bazen de hem sıvı hem de hava kullanılarak yapılır. Midenin herhangi bir kısmı çıkarılmadan kesilerin dikilmesiyle operasyon sonlandırılır.

Gastrik bypass sonrası normal bir hayat yaşayabilir misiniz?

Roux-en-Y olarak da bilinen gastrik bypass ameliyatı, bir tür kilo verme ameliyatıdır. Mide bypassından sonra normal bir yaşam sürebilirsiniz ancak diyetinizi, egzersizinizi ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir.

Gastrik Bypass ameliyatı dünyada en çok yapılan ameliyatlardan biridir. Bu ameliyat iki mekanizma ile kilo vermek amacıyla uygulanır. Gastrik Bypass ameliyatında küçük bir mide alanı oluşturulur. Bu küçük mide ince bağırsağa bağlıdır. Gelen besinler kalın mideyi bypass ederek ince bağırsağa geçer. Bu işleme Gastrik Bypass denir.

Gastrik Bypass ameliyatı vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan, diyabet hastası olan, şekerli gıdalar, alkol, yüksek kalorili atıştırmalıklar ve soda tüketen hastalar için uygun bir ameliyattır.

Hastalar genellikle ameliyattan sonra 2-3 gün hastanede kalırlar. Bu dönemde hastalar sıvı gıda ve su ile beslenir. Doktorun sağlık durumunu uygun görmesi durumunda dren çekilerek hasta taburcu edilir.

Ameliyat sonrasında az miktarda yiyecekle rahatlıkla tokluk hissedebilirsiniz. Bu duygu zamanla doygunluğa ve iştah kaybına dönüşecektir. Gerekli vitamin ve mineral takviyelerinin kullanımı cerrah ve diyetisyenlerin talimatları doğrultusunda uygulanacaktır. Bu sayede vitamin ve mineral kaybı yaşamadan çok kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Gastrik Bypass ameliyatından sonra 1-2 yıllık bir sürede fazla kilolarınızın %50-100'ünü kaybetmeniz mümkündür. Kilo vermedeki başarı, ameliyat sonrası diyet ve egzersiz programınıza uymanızla orantılıdır. Mesela Gastrik Bypass ameliyatından sonra 120 kilo olan bir kişi yaklaşık 50-60 kilo verebilir.

Ameliyat sonrası sınırlamalar, Aktiviteler ve Diyet nelerdir?

Yürümek iyi bir egzersizdir ve ameliyattan hemen sonra teşvik edilmelidir. Hasta eve döndüğünde her saat başı yaklaşık 5 dakika yürümelidir. Ameliyattan sonra merdiven inip çıkmak ve arabaya binmek serbesttir. Ancak çok hızlı bir şekilde çok fazla şey yapmak hastanın iyileşme süresini uzatabilir.

Ameliyattan sonraki ilk 4-6 hafta hastaların 10 kilonun üzerindeki nesneleri kaldırmaları yasaktır. Ameliyattan sonraki ilk 2-4 hafta cinsel aktivite kısıtlanır. Hastalar iki hafta boyunca banyo yapmamalı (ameliyattan sonraki günden itibaren duş almakta sakınca yoktur) veya yüzme havuzuna girmemelidir. Ağrı kesici narkotik reçeteleri alırken, hastalar ağır makine kullanmamalı veya kullanmamalıdır. Ameliyattan sonraki ilk altı hafta hastalar golf oynamamalı, tenis oynamamalı, yoga, pilates yapmamalı, yüzmemeli veya çekirdek kasları kullanan herhangi bir kuvvetli egzersiz yapmamalıdır. Ayrıca hastanın ameliyattan sonra dört hafta boyunca doktoruna danışmadıkça uçakla uçmaması gerekir.

Altı hafta sonra veya hasta içten iyileştikten sonra, düşük etkili egzersizleri rutinlerine dahil edebilir, zaman içinde bunların yoğunluğunu ve etkisini kademeli olarak artırabilirler. Egzersiz, bariatrik cerrahi sonrasında sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmenin önemli bir parçasıdır ve hastaların kilo korumasına yardımcı olabilir.